Un bărbat care a furat un telefon a primit un an de închisoare pentru că a respectat regula purtării măștii în spațiu închis

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată pentru a lămuri o problemă de drept referitoare la purtarea măștii de protecție în cazul comiterii unui furt. Mai precis, Curtea Supremă este întrebată dacă, în cazul unui furt comis de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde această măsură este obligatorie, va fi reținută forma mai gravă a infracțiunii, cea de furt calificat, potrivit BihorJust.

Conținutul sesizării prealabile:

În situaţia în care infracţiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, se reţine varianta calificată a infracţiunii de furt prevăzută de dispoziţiile art. 228 alin. (1) – art 229 alin. (1) lit. c Cod penal?

Textele de lege invocate în cadrul sesizării:

Art. 228 alin. (1) din Codul Penal – Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 228 alin. (1) din Codul Penal – Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:

  1. a) într-un mijloc de transport în comun;
  2. b) în timpul nopţii;
  3. c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
  4. d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
  5. e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,

se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Sesizarea prealabilă a fost formulată de Curtea de Apel București, într-un dosar de furt calificat, și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 10 noiembrie.

Inculpatul din acest proces a fost acuzat că, în luna mai a acestui an, ”în timp ce purta pe față o mască ce îi acoperea nasul și gura, profitând de neatenția persoanei vătămate, i-a furat acesteia din buzunar telefonul mobil, în timp ce se afla într-un magazin din București”. Acuzat de furt calificat, bărbatul a fost condamnat de instanța de fond la un an de închisoare. Judecătoria a reținut, printre altele, că, potrivit art. 229 alin. (1) din Codul Penal, furtul comis de o persoană mascată, deghizată sau travestită constituie furt calificat.

1 trackback / pingback

  1. ÎCCJ: Purtarea măștii sanitare la comiterea unui furt duce la încadrarea lui ca furt calificat și înseamnă pedepse mai mari - SatuMareJust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*