ÎCCJ: Purtarea măștii sanitare la comiterea unui furt duce la încadrarea lui ca furt calificat și înseamnă pedepse mai mari

E oficial! În cazul în care o persoană comite un furt în timp ce poartă o mască sanitară de protecție, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, înseamnă că săvârșește varianta calificată a acestei infracțiuni, iar pedeapsa va fi mai dură, potrivit unei decizii de joi a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Mai exact, este vorba despre Decizia ÎCCJ nr. 4/2022, pronunţată în dosarul nr. 2.813/1/2021 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, după cum apare într-un comunicat de joi al instituției. “În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal” a fost chestiunea de drept asupra căreia s-a pronunțat ICCJ.

Concret, ÎCCJ a stabilit, prin decizia recentă, că “îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată”.

La articolul menționat mai sus, respectiv 229, Codul penal stabilește că este vorba despre infracțiunea de furt calificat atunci când furtul este comis de o persoană mascată, deghizată sau travestită.

Așadar, un furt comis cu masca sanitară de protecție pe față va fi asimilat unuia comis de o persoană mascată, deghizată sau travestită, adică va fi considerat furt calificat, și pedepsit cu închisoarea de la unu la cinci ani, nu cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, ca în cazul furtului simplu.

De altfel – SatuMareJust a sesizat că anul trecut, un bărbat a fost acuzat de furt calificat și condamnat de instanța de fond la un an de închisoare. Judecătoria a reținut, printre altele, că, potrivit art. 229 alin. (1) din Codul Penal, furtul comis de o persoană mascată, deghizată sau travestită constituie furt calificat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*