Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată pentru a lămuri o problemă de drept referitoare la purtarea măștii de protecție în cazul comiterii unui furt. Mai precis, Curtea Supremă este întrebată dacă, în cazul unui furt comis de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde această măsură este obligatorie, va fi reținută forma mai gravă a infracțiunii, cea de furt calificat, potrivit BihorJust.
Conținutul sesizării prealabile:
În situaţia în care infracţiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, se reţine varianta calificată a infracţiunii de furt prevăzută de dispoziţiile art. 228 alin. (1) – art 229 alin. (1) lit. c Cod penal?
Textele de lege invocate în cadrul sesizării:
Art. 228 alin. (1) din Codul Penal – Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Art. 228 alin. (1) din Codul Penal – Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
- a) într-un mijloc de transport în comun;
- b) în timpul nopţii;
- c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
- d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
- e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Sesizarea prealabilă a fost formulată de Curtea de Apel București, într-un dosar de furt calificat, și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 10 noiembrie.
Inculpatul din acest proces a fost acuzat că, în luna mai a acestui an, ”în timp ce purta pe față o mască ce îi acoperea nasul și gura, profitând de neatenția persoanei vătămate, i-a furat acesteia din buzunar telefonul mobil, în timp ce se afla într-un magazin din București”. Acuzat de furt calificat, bărbatul a fost condamnat de instanța de fond la un an de închisoare. Judecătoria a reținut, printre altele, că, potrivit art. 229 alin. (1) din Codul Penal, furtul comis de o persoană mascată, deghizată sau travestită constituie furt calificat.
Lasă un răspuns