Unul dintre patronii Clubului Colectiv, la un pas să scape de pușcărie. Judecător: „Curtea observă că prezintă un temei aparent real”

Costin Mincu – unul dintre cei 3 patroni ai Clubului Colectiv condamnați la câte 8 ani de închisoare pentru tragedia din data de 30.10.2015 – cere în instanță să îi aplice deciziile CCR și ICCJ pe tema prescripţiei și să îi anuleze decizia care l-a trimis după gratii pentru ucidere din culpă. Curtea de Apel București i-a admis în principiu contestația în anulare, observând că fostul patron „prezintă un temei aparent real”.

Costin Mincu a fost condamnat pe data de 12.05.2022, cu două săptămâni înainte ca judecătorii Curții Constituționale să dea decizia prin care au statuat că România nu a avut legislație cu privire la întreruperea cursului prescripţiei între 2018 și 2022.

În toamna anului trecut, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a confirmat hotărârea CCR (25.10.2022), apoi a emis o decizie referitoare la aplicarea acesteia în contestațiile în anulare (Decizia nr. 82/2022), statuând mai exact cum pot beneficia de prescripție inculpaţii deja condamnați.

Cheia problemei – așa cum se desprinde din conținutul deciziei ICCJ – este diferența dintre omisiunea unui judecător de a aplica prescripția și eroarea unui judecător de a nu o aplica.

Înalta Curte a explicat că dacă judecătorul a omis să ia în discuție incidența prescripţiei cel condamnat ar mai avea o șansă, pe calea contestației în anulare.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*