Un dosar cu greutate la Tribunalul Satu Mare. Pedepse cu executare într-un caz de evaziune fiscală cu ramificații transnaționale

Un dosar cu greutate la Tribunalul Satu Mare. Pedepse cu executare într-un caz de evaziune fiscală cu ramificații transnaționale! Dosarul penal s-a înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare 2016 şi înregistrat pe rolul instanţei la data de 11.09.2018, când s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor pentru evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

Ce spun procurorii

Inculpata R.M.L., în calitate de administrator în fapt şi în drept al unei societăți comerciale, cu complicitatea inculpaţilor B.I.A. si M.M.M (amândoi cetățeni bulgari), în perioada octombrie 2006 – martie 2007, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile şi în documentele legale ale societăţii, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, justificate în baza a 36 (trei zeci şi şase) facturi fiscale fictive emise de aparenţii furnizori reprezentaţi de inculpaţii complici , societăţi cu un comportament fiscal atipic ori de tip fantomă, în valoare totală de 10.054.945.30 lei TVA inclus, reprezentând prestări servicii, transport, material de construcţii şi închirieri utilaje.

În realitate, aşa cum au concluzionat şi organele de control fiscal, corelat cu probatoriului administrat, activităţile evazioniste prezentate mai sus îi sunt imputate inculpatei R.M.L, fiind realizate în scopul diminuării bazei impozabile a impozitului pe profit şi a deducerii TVA din aceste facturi cu consecinţa diminuării TVA de plată.

ANAF s-a constuituit parte civilă

Alăturat acţiunii penale, instanţa a fost sesizată şi cu soluţionarea laturii civile a cauzei. În acest sens, în cuprinsul rechizitoriului se arată că: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice se constituie parte civilă în cauză cu suma de 4.587.223 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA aferente facturilor fictive. Prejudiciul creat ca urmare a înregistrării facturilor fictive de la cele două societăţi comerciale care fac obiectul prezentului dosar este în sumă de 2.957.337 lei (2612979 lei şi respectiv 344358 lei).

Apărarea inculpatei R.M.L.

La debutul cercetării judecătoreşti, inculpata R.M.L. a arătat că nu solicită judecata în procedura recunoaşterii vinovăţiei şi că nu doreşte să fie audiată decât după epuizarea administrării întregului probatoriu, invocând dreptul la tăcere (aşa cum rezultă din încheierea şedinţei publice din data de 24.10.2019).

După reluarea cercetării judecătoreşti (la încetarea stării de urgenţă şi schimbarea compunerii completului de judecată) inculpata a arătat că nu este de acord să dea declaraţie la acel moment procesual, dar doreşte să dea declaraţii cu privire la faptele imputate la finalul cercetării judecătoreşti, după administrarea celorlalte probe.

Prin declaraţia inculpatei R.M.L. din data de 17.12.2021 şi 14.01.2022, aceasta a arătat că nu se consideră vinovată de fapta imputată. Este adevărat că pentru un interval scurt de timp din viaţa unei firme a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator al acesteia, calitate în care a semnat anumite documente ce îi erau aduse şi prezentate de fostul concubin, dar personal nu era implicată în activităţile curente ale firmei. De bunul mers al activităţii firmei se ocupa fostul concubin, atât în perioada anterioară cât şi în perioada ulterioară în care inculpata a deţinut calitatea de administrator iar preluarea acestei responsabilităţi a avut loc de comun acord cu fostul concubin, cât timp acesta avea unele interdicţii impuse de instanţa penală.

Magistrații au o altă părere

Pe baza probelor administrate atât în cursul urmăririi penale cât şi în cadrul cercetării judecătoreşti de drept comun, instanţa reţine următoarea stare de fapt:

Societatea comercială viztă a fost înfiinţată încă din anul 1998 din iniţiativa inculpatei R.M.L. cu denumirea şi avea ca obiect de activitate „coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare”. În anul 2000 părţile sociale au fost cesionate numitului fostului concubin al inculpatei, ocazie cu care a fost schimbată denumirea societăţii şi obiectul principal de activitate în construcţii hidrotehnice. La data de 17.02.2003, de comun acord, părţile sociale au fost reluate de către inculpată care a fost desemnată şi administrator al societăţii cât timp concubinul acesteia a fost încarcerat.

Doi inculpați condamnați la închisoare cu executare, unul a scăpat

”(…) instanţa reţine că probele legal administrate sunt suficiente pentru a reţine, dincolo de orice îndoială, că faptele imputate inculpaţilor şi care au fost comise de aceştia în modalitatea mai sus descrisă, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (…)”, este motivația magistraților sătmăreni.  

Pe cale de consecință, magistrații Tribunalului Satu Mare au condamnat-o pe inculpata R.M.L. la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate, respectiv l-a condamnat inculpatul B.I.A., cetătean bulgar, la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate.

Apărat de Societatea Civilă de Avocatură HMCA Satu Mare, M.M.M. a scăpat de închisoare, întrucât a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale a răspunderii penale.

Judecătorii au admis în parte acțiunea civilă și a obligat inculpații în solidar la plata sumei totale de 2.957.337 lei, cu accesoriile aferente.

1 Trackback / Pingback

  1. Un dosar cu greutate la Tribunalul Satu Mare. Evaziune fiscală cu ramificații transnaționale

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*