ACHITARE. 14 polițiști de frontieră au fost găsiți nevinovați, deși au luat mită

Curtea de Apel Timișoara i-a achitat definitiv pe 14 polițiști de frontieră din Arad (PTF Vărşand şi Nădlac II). Aceștia au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Doar că magistrații ultimei instanțe de atac i-au achitat pe polițiști, motivul invocat: au fost provocați să ia mită.

Dosarul a fost instrumentat de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Timișoara. Cei 14 polițiști nde frontieră au fost achitați pe rând, atât la Tribunalul Arad cât și la Curtea de Apel Timișoara.

Magistrații Curții de Apel Timișoara au motivat achitarea polițiștilor pe mnotivul că investigatorii sub acoperire cu care a lucrat DNA i-au provocat pe polițiștii de frontieră să ia mită. Judecătorii au opinat că fără aceste provocări oamenii legii nu ar fi luat mită.

”(…) Curtea constată că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită pentru faptele reţinute în sarcina inculpaţilor, deoarece nu au fost săvârşite cu conştiinţa liberă, respectiv cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, câtă vreme decizia de a primi sau accepta sume de bani a fost luată în urma unei provocări active din partea investigatorilor sub acoperire Pe baza principiului,, in dubio pro reo”, Curtea reţine că, dacă investigatorii sub acoperire nu ar fi procedat în maniera descrisă, inculpaţii nu ar fi primit banii respective”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara.

Din câte se pare, ținta principală a procurorilor anti-corupție ar fi fost comisarul şef Florin Avram. Acesta a fost acuzat că în perioada 17 august – 6 decembrie 2016 ar fi cerut între 150 euro şi 41.000 euro şi alte bunuri, pentru a permite introducerea în România a unor transporturi de ţigări de contrabandă şi anvelope uzate

Spre deosebire de cei 14 polițiști de frontieră trimiși în judecată și achitați, comisarul șef Avram şi trei poliţişti au recunoscut acuzaţiile și au fost condamnați la pedepse cu suspendare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*