Aplicarea deciziilor CCR și ICCJ pe tema prescripției „ar fi de natură a compromite supremaţia, unitatea şi caracterul efectiv al dreptului Uniunii Europene”, arată judecătorii de la Curtea de Apel București într-o sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Instanța de trimitere notează că situația nu este una singulară, ci generalizată, fiind de notorietate că practica judiciară naţională din acest moment este în sensul încetării proceselor penale pe acest motiv.
Judecătorii de la Curtea de Apel București au suspendat procesul de corupție în care un profesor universitar din Oradea a fost condamnat pe fond la pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Un complet care judecă apelul a admis cererea DNA de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la posibilitatea de a ignora deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți pe tema prescripţiei.
Este vorba despre dosarul în care profesorul orădean Ioan Francisc Hathazi –implicat în 2012 într-un scandal sexual – este judecat în apel alături de reprezentantul unei firme, Florian Cristian Ștefănică, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Lasă un răspuns