Traian Băsescu vrea să-și ia înapoi vila și SPP-iștii cu ajutorul CCR

Traian Băsescu este așteptat la Judecătoria Sectorului 1 joi, 16 februarie, unde se va dezbate procesul deschis de fostul președinte împotriva RA-APPS după evacuarea din vila de protocol ca urmare a verdictului de colaborator al Securității. Fostul șef de stat și-a retras revizuirea împotriva sentinței în dosarul cu CNSAS, dar a obținut o importantă sesizare a Curții Constituționale.

Pe data de 7 februarie 2022, Curtea de Apel București i-a admis lui Traian Băsescu o sesizare a CCR în legătură cu introducerea în lege a unei sintagme prin care foștii șefi de stat își pierd privilegiile în caz de condamnare definitivă, demitere prin referendum și – în cazul lui – verdict de colaborarea cu Securitatea. Traian Băsescu susține că această modificare recentă, mai exact din 2021, este neconstituțională.

La Judecătoria Sectorului 1, acolo unde se judecă joi primul termen al lui Traian Băsescu din dosarul evacuării din vila de protocol după declinarea competenței de pe rolul Curții de Apel, este de așteptat ca avocații fostului președinte să arate că acesta a reputat o „victorie” la instanța ierarhic superioară.

Mai exact este vorba despre sesizarea CCR în legătura cu neconstituționalitatea ultimei sintagme introduse în Legea nr. 406/2001, prin dispozițiile Legii 243/2021:

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*