Proiectul care va crește la 16 ani vârsta pentru consimțământul sexual, propus deputaților pentru adoptare

Vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14, cât este în prezent, la 16 ani, iar agresiunea sexuală asupra unui minor va fi abordată separată în Codul penal, potrivit unei propuneri care va fi supus votului deputaților după vacanța parlamentară.

Propunerea legislativă, care se îndreaptă acum spre votul decisiv al Camerei Deputaților pentru a fi dezbătut în următoarea sesiune parlamentară, vizează introducerea în Codul penal a unor prevederi separate legate de actele sexuale cu minori.

Orice raport sexual comis cu un minor care nu a împlinit 16 ani va fi pedepsit cu închisoare de la 7 la 12 ani. În prezent, vârsta minimă a consimțământului sexual este de 14 ani, iar pedeapsa pentru raportul sexual cu un minor de sub 14 ani este aceeași ca și cea propusă în proiectul de modificare a Codului penal.

Pedeapsa cu închisoare va avea limitele majorate, începând de la 8 până la 15 ani, dacă raportul sexual cu minorul s-a produs prin constrângerea de către un adult, iar maximul pedepsei speciale se va majora cu trei ani dacă făptuitorul este un membru al familiei, o persoană care conviețuiește cu minorul, este cel care îl are în grijă, fapta a avut ca urmare vătămarea corporală, a pus în pericol viața minorului sau a fost comisă pentru producerea de materiale pornografice.

Raportul sexual cu un minor nu se va sancționa dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă nu depășește 4 ani și doar dacă nu are loc în situațiile agravante explicate mai sus.

În cazul în care fapta a dus la moartea victimei, pedeapsa se va majora până la intervalul de 9 – 18 ani de închisoare.

Actul sexual cu un minor, cu vârsta între 14 și 16 ani, săvârșit de un major, diferența dintre cei doi fiind de cel puțin 5 ani, se va pedepsi cu închisoare de la unul la cinci ani. Intervalul de pedeapsă aplicabil acestei infracțiuni este același ca cel din prezent, fiind redusă vârsta minorului, față de 15 ani cât este stabilită acum, și fiind introdusă diferența de vârstă dintre victimă și făptuitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*