Zilele de 6 și 7 ianuarie au șanse minime să fie declarate libere naționale în 2023

Stabilirea zilelor de 6 și 7 ianuarie drept libere naționale se regăsește în două propuneri legislative care se află în prezent la Camera Deputaților, cameră decizională a Parlamentului. Deși sunt mulți care speră că în 2023 se vor bucura de încă o nouă minivacanță, adevărul este că șansele pentru ca oricare dintre aceste propuneri să intre în vigoare până atunci sunt extrem de reduse.

Prima dintre propuneri, care a fost înregistrată la Senat în luna martie a acestui an, urmărește ca ziua de Bobotează, care pică în data de 6 ianuarie, să se alăture listei existente a zilelor de sărbătoare legale în care nu se lucrează. Propunerea a trecut de votul Senatului încă din luna mai, a primit în septembrie un aviz favorabil pentru adoptarea de către deputați, dar încă nu a intrat pe ordinea de zi a unei ședințe de plen.

Cea de-a doua propunere legislativă a fost înregistrată la Senat la începutul lui septembrie și a trecut, la începutul lui decembrie, de această cameră a Parlamentului prin adoptare tacită, deoarece nu a fost dezbătută și votată în termenul legal. Această propunere vizează ca zilele de 6 și 7 ianuarie, cea în care calendarul ortodox îl sărbătorește pe Sfântul Ioan, să fie libere naționale. Totuși, această propunere încă se află la comisiile Camerei Deputaților.

Deși ambele propuneri legislative sunt aproape de adoptare, niciuna nu va avea șanse să se aplice până anul viitor. Explicăm pe larg de ce:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*