Procesul unei fraude de 4,5 milioane de euro se reia de la zero pentru că judecătoarea a țipat la avocați. Cine l-a „împins” spre prescripție pe medicul Marian Burcea

Procesul în care fostul șef al CNAS Marian Burcea este acuzat de constituire de grup infracțional organizat alături de 58 de persoane fizice și 31 de persoane juridice se reia de la zero, după ce judecătoarea fondului a țipat la avocați să facă liniște în sala de judecată. Marian Burcea, în prezent manager al Spitalului de Oftalmologie, mai are 3 ani până la împlinirea termenului general de prescripție în acest dosar în care e acuzat că a produs un prejudiciu de 4,5 milioane de euro.

Dosarul lui Marian Burcea a stat din 19.09.2018 până în 08.04.2020 în procedura de cameră preliminară, cei 90 de inculpați (persoane fizice și juridice) au contestat apoi soluția de începere a judecății pe fond la Înalta Curte și au pierdut, iar pe data de 24.09.2021 a început procesul.

Marian Burcea se apropie și el – ca mulți alți inculpați VIP – de termenul de încetare a răspunderii penale, după ce Curtea Constituționnală și Înalta Curte au constatat că România nu a avut legislație pe tema întreruperii cursului prescripţiei între anii 2018 și 2022.

Cum faptele fostului șef al CNAS se prescriu în 8 ani, este greu de crezul că dosarul mai apucă faza de apel.

La „împingerea” dosarului spre prescripție a contribuit și incidentul din 16 noiembrie 2022, care a dus la înlocuirea judecătoarei Adina Nadia Guluțanu.

„Cu referire la cazul de incompatibilitate al judecătorului prev. de art. 64 alin. 1 lit. f) C. proc. pen., constată incidenţa nulităţii absolute a actelor îndeplinite şi a măsurilor dispuse de judecătorul incompatibil, pe tot parcursul judecăţii în fond a prezentului dosar penal, până la 18 noiembrie 2022, dată la care a fost admisă cererea de recuzare a judecătorului cauzei. Dispune reluarea judecăţii în prima instanţă, cu citirea actului de sesizare, conform disp. art. 374 C. proc. pen. Cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28 martie 2023”, se arată în închierea instanței de fond.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*