Bărbat arestat preventiv la Satu Mare, eliberat la Curtea de Apel Oradea

FOTO: Avocat Ciprian Ardelean 

Polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat doisprezece cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, ascunși într-un loc special amenajat al unei autoutilitare condusă de un cetățean român. Mașina, pe care erau aplicate numere de înmatriculare specific Poloniei, era radiată din circulație. Șoferul mașinii a fost arestat preventiv, dar avocații suspectului au reușit să obțină înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. 

Anchetatorii susțin că la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din țară, un cetățean român, în vârstă de 35 de ani, conducând o autoutilitară marca Peugeot Boxer, având numere de înmatriculare specifice Poloniei. La controlul de frontieră efectuat în cooperare cu autoritățile maghiare, polițiștii au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport un loc special amenajat (perete dublu), în care se aflau doisprezece cetăţeni străini. La verificarea documentelor mașinii, colegii noștri au constatat că autovehiculul a fost radiat din circulație de către autoritățile din Polonia în ianuarie 2022.

Mașina și persoanele au fost conduse la sediul instituţiei pentru cercetări. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că toți cei 12 sunt cetăţeni din Bangladesh și au intrat legal în România, având permise de muncă. Cu toții intenționau să ajungă în Italia, dar pentru că nu dețineau documente legale în acest sens, au încercat să iasă ilegal din țara noastră.

Cei 12 cetățeni străini sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Șoferul autoutilitarei a fost arestat preventiv în primă fază.

După ce a apelat la serviciile Societății Civile de Avocați HMCA Huluță, Mureșan, Ardelean, bărbatul a fost eliberat din Arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. Avocații au reușit să demonstreze foarte convingător că suspectul poate să fie cercetat în stare de libertate, iar decizia anterioară de plasare în arest preventiv a fost exagerată și disproporțională raportată la starea de fapt invocată de către procurori.

„Măsura arestului este adesea disproportionată față de împrejurările în care s-au întâmplat faptele și față de atitudinea și persoana inculpatului. Trebuie ințeles că arestul e o masură preventivă grea și de excepție, iar nu regulă în astfel de situații. Nu spun eu asta, spune Înalta Curte”, a precizat cunoscutul avocat sătmărean Ciprian Ardelean, din cadrul Societății Civile de Avocați HMCA Huluță, Mureșan, Ardelean

”(…) admite contestaţia formulată de către inculpatul (…), în prezent aflat în stare de arest în Arestul IPJ Satu Mare, împotriva încheierii penale nr. 15/JDL/2023 din data de 31.03.2023 pronunţate de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare (…) dispune faţă de inculpatul (…), măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile”, se arată în decizia Curții de Apel Oradea.

1 comentariu

  1. Este puțin spus avocat bun!
    Dl Ciprian Ardelean este cu siguranță omul lui Dumnezeu,un om al dreptății,iar când spunem că Dumnezeu lucrează prin oameni avem dovada clară,pe dvs!
    Felicitări domnule Ardelean pentru munca și efortul care îl depuneți clienților dvs!STIMA ȘI RESPECT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*