Procesul securiștilor! Un martor a relatat cum era torturat în detenție

Disidentul Gheorghe Ursu era bătut constant în celulă de cei doi deținuți Marian Clită și Radu Gheorghe, puși special acolo de Securitate ca să-l tortureze. Un martor a confirmat, marți, 10 mai, că agresorii erau pe-o mână cu anchetatorii, fapt recunoscut chiar de Marian Clită într-o depoziție mai veche. Când a „îndrăznit” să se plângă anchetatorilor că nu mai suportă țipetele care se auzeau din celula lui Ursu, martorul a fost mutat la carceră.

Cristian Martin a fost arestat pentru deținere de valută în martie 1985, ținut în anchetă timp de 7 luni, apoi condamnat la închisoare. Deținerea de valută era interzisă în regimul comunist, indiferent de cuantum.

În cazul lui Gheorghe Ursu, acuzația era mai mult un pretext de a fi băgat în beciurile Miliției, deoarece securiștii Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu au găsit acasă la disident echivalentul în valută a 16 dolari, în diferite monede, printre care și drahme. Asta l-a mirat chiar pe Vasile Hodiș, care a declarat la proces că până atunci nu mai văzuse drahme.

„Cu aceeași ocazie s-a găsit și valută: mărci germane, lire italiene, shekeli israelieni și valuta…îmi scapă…drahme! Atunci am văzut și eu cum arată (drahmele). Nu era o sumă mare. S-au mai ridicat 40-50 de caiete ale domnului Ursu, cu însemnări personale”, spunea Hodiș când a fost audiat pe fond.

Continuarea AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*