Plafonul de la care se acordă ajutorul pentru cei care nu-şi permit un avocat în procesele civile se va majora

Justitie

Actualele plafoane ale venitului mediu lunar pentru care se acordă ajutor pentru cei ce nu-şi permit un avocat în procesele civile vor fi majorate, după cum stabilește un proiect legislativ ce a primit marți votul decisiv al deputaților. Asta înseamnă că ulterior oficializării proiectului vor putea beneficia de ajutor public judiciar mai multe persoane. Ajutor public judiciar pot primi persoanele care nu-şi permit să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru legate de un proces civil.

De fapt, prin proiectul legislativ ce merge acum la președintele țării pentru promulgare se propune schimbarea modului în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se poate acorda ajutor public judiciar unei persoane.

Mai exact, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în raport cu salariul de baza minim brut pe țară.

Adică vor beneficia integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.

Pe de altă parte, vor beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.550 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi în acest an (dacă măsura va ajunge să se aplice până la finalul anului) 637,5 lei, respectiv de 1.275 de lei. De anul viitor, plafoanele vor fi de 750 și 1.500 de lei.

Acum, așa cum stabilește OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*