Patronul unei pizzerii din Satu Mare, condamnat cu suspendare în dosarul ”vaccinării la chiuvetă” de la Vama Petea

Patronul unui pizzerii din municipiul Satu Mare a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în cazul dosarului ”vaccinării la chiuvetă” de la Vama Petea, dezvăluie libertatea.ro. Tribunalul Satu Mare a admis, pe 10 ianuarie, un acord de recunoaștere a vinovăției pe care Gabor Balog l-a încheiat cu procurorii DNA Oradea. Cu ajutorul unei asistente de la centru de vaccinare Petea, bărbatul ar fi intermediat obținerea adeverinței de vaccinare de către aproape 100 de persoane care, în realitate, nu au fost imunizate.

Potrivit documentelor instanței publicate de bihorjust.ro, totul a început în luna octombrie 2021, când sătmăreanul a abordat-o, pe terasa pizzeriei sale, pe o asistentă de la Centrul de Vaccinare Petea. Aceasta discuta cu o altă persoană căreia i-ar fi spus că poate face rost de adeverințe de vaccinare fără ca persoanelor să li se administreze doza de vaccin. Intrând în discuție cu asistenta, Gabor Balog ar fi aflat că, în schimbul a 150 euro, putea introduce datele de identitate ale unor persoane în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și să genereze adeverința de vaccinare, fără administrarea efectivă a dozei. În plus, persoanele respective nici nu trebuiau să fie prezente în cadrul centrului.

Între Balog și asistenta medicală ”s-a perfectat atunci o înțelegere conform căreia inculpatul (…) urma să îi remită inculpatei (…) datele de identitate ale unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin. Inculpata urma să introducă datele acestor persoane în RENV și să genereze adeverințele de vaccinare pe care le preda ulterior inculpatului (…), ocazie cu care acesta îi remitea suma de 150 euro/beneficiar”, se arată în hotărârea Tribunalului Satu Mare. Cei doi se întâlneau ori acasă la inculpat, ori la pizzeria acestuia, ori în parcarea unui magazin, unele dintre ele fiind înregistrate de anchetatori.

În acest fel, au fost generate adeverințe de vaccinare pentru 97 de persoane care nu se imunizaseră. Fiecare dintre acestea i-ar fi plătit sătmăreanului 205 de euro, din care 150 ajungeau la asistenta medicală de la Petea. Unii dintre beneficiari l-ar fi abordat direct pe inculpat, în timp ce alții ar fi apelat la el prin intermediul altor trei persoane.

Pe lângă cei implicați în această rețea, s-au mai înțeles cu procurorii si au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și trei români care trăiesc în Austria și care s-au autodenunțat că au obținut certificate false de vaccinare în Vama Petea fără a se vaccina.

Pe 16 noiembrie 2021, procurorii DNA Oradea au reținut cinci persoane, dintre care două asistente medicale și doi registratori, în urma descinderi făcute la centrul de vaccinare din vama Petea și în alte 12 locuri din Satu Mare și Bihor. Arestați, iar în decembrie puși sub control judiciar, cei prinși erau bănuiți de implicare într-o rețea de vaccinare la chiuvetă. Anchetatorii au calculat că din cele aproape 5500 de persoane care au fost introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinare prin centrul din Petea, peste 3500 fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*