Ministerul Justiției anunță înființarea unui nou grup de lucru: ”Fenomenul criminologic a evoluat”. Noile Coduri Penale, revizuite

Ministerul Justiţiei a transmis, vineri, decizia de înfiinţare a unui grup de lucru inter-instituţional care, până cel târziu la finalul anului 2024, să realizeze noua politică penală a statului. Acest lcuru presupune revizuirea noilor Coduri Penale şi a legislaţiei penale speciale de bază, întrucât oficialii ministerului apreciază că ”politica penală a statului se află la o răscruce”, iar fenomenul criminologic a evoluat.

”Politica penală a statului se află la o răscruce. De la adoptarea noilor coduri penale, sute de intervenţii au fost făcute pe proiectele iniţiale, încă din faza de dezbateri parlamentare şi până în prezent, fenomenul criminologic a evoluat, provocările la care trebuie să răspundă instituţiile de aplicare a legii s-au diversificat”, a transmis, vineri, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că un efort concertat, structurat şi integrat de cooperare între executiv, legislativ, puterea judecătorească, profesiile juridice, mediul academic şi societatea civilă, se impune a fi lansat pentru evaluarea status quo-ului legislativ, a jurisprudenţei instanţelor române, CCR, CJUE şi CEDO, a propunerilor legislative aflate în Parlament, a fenomenului criminologic, a dinamicii şi tendinţelor acestuia, a nevoilor prezente şi de perspectivă ale sistemului judiciar şi ale beneficiarilor finali – cetăţenii şi societatea românească în ansamblul ei.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*