La aceeași adresă nu se vor mai putea înregistra cu actele de identitate mai mult de zece persoane

Regulile stabilite pentru obținerea actelor de identitate urmează să se modifice din nou, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de senatori, astfel încât la aceeași adresă să nu se mai poată înregistra oricâte persoane, ca acum, ci maximum zece. În plus, cel ce găzduiește o persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care, de fapt, locuiește va fi obligat nu să anunțe poliția, ca acum, ci să meargă împreună cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu.

Proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

În OUG nr. 97/2005 se introduce o prevedere ce stabilește că “nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor – n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Această limită de zece persoane nu se va aplica în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/ soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/ soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Totodată, exceptate de la această regulă vor fi și persoanele fizice care nu posedă act de identitate și sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire/ centre de servicii sociale sau în centre educative.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*