Audierea minorilor se va face după reguli noi

Mai multe modificări la Codul de procedură penală și numai, sunt propuse, prin intermediul a două proiecte de lege ce ar putea ajunge curând la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, având propunere de adoptare, unul dintre subiectele comune vizând audierea minorilor. Printre altele, audierea minorilor vătămați în vârstă de până la 14 ani se va face, la fel ca în cazul martorilor cu aceeași vârstă, în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare.

Primul proiect de lege, ce a primit miercuri raport favorabil la Camera Deputaților, vizează modificarea Codului de procedură penală. Mai exact, audierea unei persoane vătămate în vârstă de până la 14 ani va avea loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare, precum și în prezența unui psiholog.

Aceleași reguli sunt stabilite în prezent pentru audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani.

Dacă audierea minorului vătămat sau martor va viza activitatea instituţiei căreia îi este încredinţat spre creştere şi educare, instanţa sau organul de urmărire penală va trebui să dispună înlocuirea reprezentantului instituţiei cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă, dar și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.

Cel de-al doilea proiect de lege ce vizează modificarea nu doar a Codului de procedură penală, ci și a Codului penal, și care are și el un raport favorabil la Camera Deputaților, stabilește că audierea persoanelor vătămate pentru care a fost stabilită existenţa unor nevoi specifice de protecţie se va face prin videoconferinţă sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecţie a cazării temporare.

În plus, şedinţa de judecată va trebui declarată nepublică, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, pentru tot cursul său dacă persoana vătămată este minoră şi este victima unor infracțiuni, precum relele tratamente aplicate minorului, violența în familie, hărțuirea, traficul de minori, violul, agresiunea, coruperea sau hărțuirea sexuală.

După cu spuneam, acest proiect de lege vizează și modificarea Codului penal, una dintre schimbările propuse fiind creșterea vârstei pentru consimțământul sexual la 16 ani.

În același timp cu proiectele de mai sus a fost înregistrat și un al treilea, dar, spre deosebire de celelalte, acesta a fost respins la Senat, iar la Camera Deputaților nu primit încă raport. Acesta vizează modificarea Codului de procedură penală, în sensul schimbării unor reguli privind audierea minorilor. Concret, în cazul persoanelor vătămate minore, victime în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, organul judiciar va trebui să stabilească:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*