Ion Iliescu – „revoluționar” și inculpat în Dosarul Revoluției. Cele două calități antagonice ale fostului șef de stat, judecate pe rolul aceleiași instanțe

Ion Iliescu va fi judecat la Curtea de Apel București atât pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției 3, cât și pentru certificatul de „luptător remarcat prin fapte deosebite” în evenimentele din Decembrie 1989, un titlu pe care obținut nelegal, deoarece a avut funcții de conducere în regimul comunist.

Fostul șef de stat a ajuns să fie judecat de aceeași instanță pentru două calități antagonice după ce Înalta Curte și Tribunalul București și-au declinat, fiecare, competența soluționării cauzei către Curtea de Apel București.

Înalta Curte s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectul necompetenței în Dosarul Revoluției 3 în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost trimiși din nou în judecată de către Secția Parchetelor Militare pentru infracțiuni contra umanității.

Decizia prin care curtea supremă și-a declinat competența soluționării cauzei a fost pronunțată pe data de 24 februarie, pe motiv că Ion Iliescu nu era șef de stat în perioada săvârșirii faptelor de care este acuzat, adică intervalul 22.12.1989 – 30.12.1989.

La trei zile după decizia Înaltei Curți, pe 27 februarie, Tribunalul București și-a declinat competența judecării dosarului civil în care Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) solicită anularea actului prin care Ion Iliescu a primit titlul de luptător remarcat prin fapte deosebite la Revoluție.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*