Încă un fost politician salvat de prescripție. Fostul ministru Gabriel Sandu scapă de acuzațiile din dosarul Microsoft

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv luni, 22 mai, încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţional.

Completul de cinci judecători a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de încetare a procesului, luată în decembrie 2022 de un complet de trei magistraţi de la aceeaşi instanţă, care a pus în aplicare două hotărâri ale Curţii Constituţionale privind prescrierea.

Pe 26 mai 2022, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale. Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*