Fostul președinte Traian Băsescu nu își pierde privilegiile după decizia ÎCCJ privind colaborarea cu fosta Securitate

Controverse în jurul efectelor deciziei de ieri a Curţii Supreme. Judecătorii au stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu Fosta Securitate, ca poliţie politică sub numele de Petrov. Legea spune că, după o astfel de decizie, persoana în cauză îşi pierde privilegiile. Nu şi în acest caz, susţine avocata fostului preşedinte al României. Acesta spune că Traian Băsescu îşi va păstra şi mandatul de europarlamentar.

Avocata lui Traian Băsescu, Eliza Ene-Corbeanu explică faptul că legea civilă nu retroactivează. Ea a precizat că fostul președinte al României rămâne cu privilegiile intacte: casă de protocol de la stat, pază din partea SPP, consilieri plătiți de stat și 75% din salariul președintelui României. Traian Băsescu a dobândit aceste drepturi în 2014, adică cu mult timp înainte de modificarea legii, în octombrie 2021. Atunci s-a stipulat că foștii șefi de stat declarați colaboratori ai Securității își pierd privilegiile. Avocata Eliza Ene-Corbeanu spune că această lege civilă nu poate retroactivă.

Eliza Ene Corbeanu spune că ”modificările din oct.2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Basescu”, dar reiterează că fostul șef al statului nu a făcut fals în declarații.

Traian Basescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar ( la momentul depunerii candidaturii îndeplinea condițiile cerute de legea 33/2007)”, a fost mesajul postat de aceasta pe pagina sa de Facebook.

Alți avocați susțin însă că Traian Băsescu nu trebuie să restiuie nimic din ce a dobândit până acum, dar, de la momentul deciziei de ieri a Înaltei Curți își pierde aceste drepturi.

Disputa poate fi tranșată de judecători dacă cineva va contesta în instanță aceste drepturi ale fostului președinte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*