Falimentul City Insurance ar putea să schimbe legile RCA, ce faci între timp

Premierul Florin Cîțu spunea miercuri că Guvernul pregătește două Ordonanțe de Urgență, care se află la avizare și la Consiliul Concurenței, pentru cazul în care se ajunge la falimentul City Insurance, liderul pieței RCA, cu peste 3 milioane de clienți. O ordonanță se referă la prețurile RCA, iar alta la situația City pentru ca toți clienții să fie protejați și să-și poată primi banii dacă au vreun “claim”, a spus premierul.

City Insurance chiar a anunțat falimentul joi iar prețurile RCA au sărit în aer. Mai mulți asiguratori au crescut semnificativ prețurile RCA în ultimele 10 zile știind problemele cu care se confruntă – City Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienți.

Potrivit wall-street.ro Euroins a crescut cu aproape 185 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 600 de lei prețul RCA pe 12 luni. Grawe a crescut cu aproape 400 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 300 de lei prețul RCA pe 12 luni. Allianz a crescut cu 180 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 40 de lei prețul RCA pe 12 luni.

Nu e prima dată când aceste companii de asigurări măresc prețul RCA, în 2018 mai multe companii au fost acuzate de Consiliul Concurenței că au format un cartel și au scumpit simultan și artificial polițele RCA pentru perioada 2012-2016 așa că nu e de mirare că în contextul falimentului City Insurance prețurile RCA au crescut peste noapte.

Ce faci dacă vrei să te muți de la un asigurator la altul, când ai deja o poliță RCA valabilă

Cel care are deja o asigurare auto valabilă se poate duce să încheie o alta cu un alt asigurător. În caz de asigurări multiple, cele cu date de intrare în vigoare anterioare pot fi reziliate, la cerere, iar asigurații își pot primi înapoi restul de primă.  Proprietarul mașinii se poate duce să încheie o altă poliță pentru autovehicul invocând Legea nr. 132/2017 (Legea RCA).

În cazul special al asiguratorului City Insurance modelul cererii de reziliere se găsește chiar pe site-ul copaniei – AICI. Prin cererea respectivă, asiguratul cere înapoi restul din prima de asigurare plătită. Dacă, să zicem, mai avea șase luni din asigurare, va primi banii pe acele șase luni. Cei de la City Insurance, în modelul oferit pe site-ul lor, precizează că la cerere se anexează originalul poliței RCA și originalul chitanței/ facturii pentru achitarea primei de asigurare, potrivit avocat.net.

1 trackback / pingback

  1. Parchetul General ridică documente de la City Insurance, vizat e Adrian Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*