PSD depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie

PSD va depune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România, a anunțat Mihai Tudose, vicepreședinte al social-democraților.

Pierderile furnizorilor vor fi compensate cu jumătate din profitul producătorilor. Potrivit lui Tudose, procedura prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Pentru ca pierderile furnizorilor să poată să fie compensate va fi creat un cont la Ministerul Energiei. Contul va fi alimentat o parte de către bugetul de stat și o parte de sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară, la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă.” a afirmat Tudose, potrivit Economedia.ro.

Și Spania plafonează preţurile la gaze, scade taxele şi redirecţionează profiturile pentru reducerea facturilor la energie, anunțul fiind făcut chiar marți de premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE. Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Italia analizează de asemenea o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de a controla preţurile în creștere ale energiei.

În ultimele două luni s-a înregistrat o explozie a prețurilor la energia electrică și gaze. Unii consumatori au primit facturi chiar și cu 200% mai mari. ANRE a primit în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 peste 8.053 în sectorul energiei electrice, potrivit Agerpres. Cele mai mari amenzi au fost aplicate celor de la Hidroelectrica, Enel, Electrica, E.ON și CEZ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*