Dotările minime pentru a considera că un imobil e locuibil când e predat cumpărătorului

Deputații au decis azi ce dotări minime vor fi necesare pentru a considera că un apartament sau o casă sunt locuibile ca atare la momentul predării către cumpărător, aceasta fiind una dintre condițiile esențiale ce permit aplicarea cotei reduse de TVA (5%) la achiziția de locuințe. În prezent, Codul fiscal și normele sale nu clarifică ce înseamnă că un imobil poate fi locuit ca atare, astfel că uneori Fiscul consideră că s-a aplicat greșit cota de 5% și cere plata diferenței de TVA până la 19%.

Mă refer la un proiect de lege care a fost adoptat azi de Camera Deputaților, din postura de For decizional, și care în zilele următoare va fi trimis, pentru promulgare, la președintele României. Proiectul va intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel că are șanse mari să se aplice chiar înainte de finalul anului 2022.

Una dintre condițiile de bază pentru a beneficia de cota redusă de TVA la achiziția de locuințe este ca imobilul să fie, la momentul livrării, locuibil ca atare, conform Codului fiscal. Problema este că legislația nu detaliază ce înseamnă, mai precis, că un apartament sau o casă „pot fi locuite ca atare”, motiv pentru care în practică au tot apărut situații în care Fiscul a considerat că s-a aplicat greșit cota de 5% și a cerut plata diferenței de TVA până la 19% (cota standard).

În acest context, parlamentarii au decis să introducă în Codul fiscal o clarificare din care să reiasă ce dotări minime sunt necesare la livrarea unei locuințe pentru a beneficia de cota de TVA de 5%. Acestea vor fi, în esență, ca un cumpărător să aibă acces liber la locuință, să existe electricitate, apă potabilă și canalizare și să existe cel puțin un spațiu de odihnă, o bucătărie și o baie (fără să conteze dotările și gradul de finisare).

Definiția va arăta așa: „locuințe care la data livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții: 

  • deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • au acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării în vederea aplicării (…) cotei reduse de TVA.”

Așa cum subliniază deputații în motivarea amendamentului, vorbim strict de o clarificare mult-așteptată a ideii de locuință locuibilă ca atare la momentul predării sale către cumpărător. Scopul este de a evita, pe viitor, situațiile din practică în care se ajunge la plata cotei standard de TVA pentru că Fiscul consideră că n-au fost îndeplinite condițiile pentru a aplica TVA-ul redus.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*