Descinderi la ASF. Procurorii vor să ridice documente în legătură cu Euroins și City Insurance

Procurorii de la Parchetul General fac percheziții, joi, la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) pentru a ridica documente în legătură cu Euroins și City Insurance, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.

nchetatorii vor să vadă ce controale și, mai precis, de ce nu s-au făcut verificări, chiar dacă existau foarte multe plângeri la adresa celor două firme de asigurări, în ultimii ani.

Dosarul a fost deschis in rem, spun surse judiciare, și are la bază denunțul făcut chiar de un expert angajat în ASF în 2021, privind conduita abuzivă a celor două companii de asigurări, respectiv Euroins și City Insurance.

Denunțătorul acuză ASF că a refuzat să facă controale la cei doi asiguratori pentru a stopa practicile abuzive ale celor două companii, conform surselor judiciare consultate de GÂNDUL.

În perioada următoare, după ce vor fi ridicate documentele, vor avea loc și audieri, vizată fiind conducerea ASF.

În paralel, DNA și DIICOT desfășoară propriile anchete în urma denunțului depus de același expert care a lucrat în cadrul Autorității de Supraveghere Fiscală.

Când se va judeca falimentul Euroins România

Tribunalul București a decis, în 28 aprilie, la primul termen în dosarul falimentului companiei Euroins România Asigurare Reasigurare, solicitat de Autoritatea de Asigurare Financiară (ASF), să analizeze cererea peste aproximativ o lună, potrivit surselor Gândul.

Completul Tribunalului București, chemat să decidă în cazul cererii de intrare în faliment a fostului lider de pe piața asigurărilor auto obligatorii, Euroins România, a dat termen pe 26 mai pentru analiza solicitării ASF.

ASF a formulat pe 21 martie cerere în instanță pentru falimentul Euroins, care a avut vineri termen la Tribunalul București.

Cererea face parte din procedura declanșată o dată cu decizia Consiliul ASF din 17 aprilie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România și a constatării indiciilor stării de insolvență a companiei. Consiliul a hotărât atunci și promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Judecătorii Tribunalului București a decis vineri să respingă cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Încheierea de vineri vine la o zi după ce instanța Curții de Apel București a respins a doua cerere a Euroins de suspendare a deciziei ASF de retragerea a autorizației de funcționare.

Este al doilea eșec, după ce companiei Euroins i s-a respins cerere de suspendare a decizia ASF la Curtea de Apel București pe 24 aprilie.

Asigurătorului i s-a respins și cererea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, respinsă de un complet al Tribunalului București în 20 aprilie. Această sentință a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Acestea se numără printre argumentele invocate de companie atunci când a anunțat că dorește să intre în insolvență, într-o acțiune separată  de ASF.

Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare Reasigurare a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul administratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Mai concret, convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar reprezentat prin Călin Rangu – să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Sursa: Gândul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*