Dacian Cioloș despre legătura între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontiera româno-ungară de Paști și de Crăciun

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, le-a transmis, luni, liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui Klaus Iohannis că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie trebuie desfiinţată în luna ianuarie, pentru ca România să aibă o şansă să adere în primăvară la spaţiul Schengen şi pentru a nu risca sancţiuni financiare.

„Aş vrea să spun care este legătura între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontiera româno-ungară, în ultimii ani, de fiecare dată de Paşti şi de Crăciun. Şi legătura e următoarea: România are posibilitatea să intre în spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în Justiţie. Ştim că, dincolo de criteriile tehnice, există nişte condiţionări politice care blochează susţinerea unor state membre pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi că motivaţia principală e legată de MCV şi, mai ales, de reformele în Justiţie, de a corecta ceea ce a dat peste cap PSD, Dragnea şi elementul-cheie e desfiinţarea Secţiei speciale din Justiţie pentru magistraţi. Ăsta e motivul pentru care USR a insistat atât de mult când a fost la guvernare cu desfiinţarea SIIJ”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă, potrivit AGERPRES.

El consideră că există o oportunitate pentru aderarea la spaţiul Schengen, în primăvara anului viitor, a unui nou grup de ţări, printre care s-ar putea afla şi România, dacă SIIJ este desfiinţată.

„Vreau să îi spun domnului Ciucă, domnului Ciolacu, domnului Cîţu şi domnului preşedinte Iohannis că e prea târziu sfârşitul lui martie, pentru că există posibilitatea ca deja la Consiliul JAI din luna martie să fie luată decizia de aderare la spaţiul Schengen a Croaţiei”, a susţinut preşedintele USR.

El a adăugat că SIIJ trebuie desfiinţată cel târziu în februarie 2022, iar cei care se vor face vinovaţi de această amânare, „deja de o vreme îndelungată”, vor fi responsabili şi de faptul că România nu va fi în spaţiul Schengen şi, deci, la frontiera română-ungară vor fi în continuare cozi pentru că vor fi controale.

Noi nu vrem să îşi rupă gâtul actuala guvernare, pentru că interesul României este să adere la spaţiul Schengen şi USR îşi va folosi toate pârtiile diplomatice, politice pe care le are ca să ajute la o decizie favorabilă şi României în primăvară, dacă se va decide extinderea spaţiului Schengen„, a transmis Dacian Cioloş.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*