Certificatul verde poate fi folosit pentru ieșirea din țară doar la zece zile de la vaccinarea cu schemă completă

Așa cum subliniază Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pe pagina de Facebook RO Vaccinare, “[p]entru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare”.

Asta înseamnă că, practic, cei vaccinați complet împotriva COVID-19 pot folosi certificatul verde pentru a călători în afara granițelor doar după ce trec zece zile de la vaccinare. Documentul poate fi generat la scurt timp după vaccinare, dar el nu este valid, astfel că nu poate fi folosit în situațiile amintite mai sus.

De asemenea, e bine de știut că certificatul verde se validează nu la începutul celei de-a zecea zi, ci în a zecea zi, dar la ora la care s-a făcut vaccinul. Românii care s-au vaccinat și în țară, și în străinătate, una dintre doze fiind administrată în țările UE sau în Regatul Unit al Marii Britanii, trebuie să parcurgă o procedură specială pentru a putea primi certificatul verde de la autoritățile române. Mai exact, așa cum apare într-un ghid publicat de autorități în acest sens, cetățenii români și membrii lor de familie vaccinați cu o doză în România și o doză într-un alt stat trebuie să trimită, pentru a putea beneficia de certificatul verde, o solicitare pe adresa certificat-covid@ms.ro.

Și cei vaccinați împotriva COVID-19 în Marea Britanie trebuie să urmeze aceeași pași pentru obținerea certificatului verde, dar, în prealabil, trebuie să obțină adeverința de vaccinare din această țară, fie accesând acest link, fie apelând numărul 119 – număr valabil numai în Marea Britanie.

Pe de altă parte, cetățenii români și membrii lor de familie, vaccinați cu schemă completă într-un stat membru UE sau al Spațiului Economic European (SEE), care emite certificat verde, trebuie să solicite eliberarea documentului în statul în care s-au vaccinat. SEE conține toate statele membre UE plus Norvegia, Islanda și Lichtenstein.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*