CASS 2023: Asigurarea opțională la sănătate devine mai scumpă anul viitor

Majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2023, are drept consecință, printre altele, și creșterea sumelor ce trebuie plătite de către persoanele care vor să se asigure voluntar la sănătate. După cum stabilește Codul fiscal, asigurarea anuală opțională reprezintă 10% din valoarea a șase salarii minime brute. Astfel, odată cu majorarea, de anul viitor, a salariului minim la 3.000 de lei, și suma plătită pentru asigurarea voluntară la sănătate va crește.

De la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei, cât e în prezent.

Această creștere va avea mai multe efecte, unul dintre ele vizându-i pe cei ce vor să se asigure opțional la sănătate, respectiv, pentru aceștia, valoarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) se mărește de anul viitor.

Persoanele ce vor să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației, conform Codului fiscal.

Așadar, ținând cont de majorarea salariului minim la 3.000 de lei, de anul viitor, cei ce vor dori să se asigure la sănătate vor trebui să plătească 10% din 18.000 (3.000 x 6), respectiv 1.800 de lei. Suma ce trebuie plătită în acest an este de 1.530 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*