Ziua Internațională a Notariatului – ziua în care notarii sunt invitați să nu perceapă onorarii

Anul acesta, pentru prima dată în istoria organizației, UINL a invitat notariatele membre să organizeze un eveniment similar celui organizat anual de Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană – CNUE. Este vorba despre „Ziua porților deschise”, zi în care notarii nu percep onorarii pentru serviciile lor. La originea acestei acțiuni se află o inițiativă a UNNPR, preluată ulterior de notariatele europene membre CNUE și, recent, de UINL.

Notariatul român, alături de alte 88 de notariate de drept latin din toată lumea, marchează Ziua Internațională a Notariatului. Pe 2 octombrie 1948, la Buenos Aires, a avut loc primul Congres al Uniunii Internaționale a Notariatului – organizație internațională non-guvernamentală care promovează, coordonează și dezvoltă funcția și activitatea notarială din statele membre, potrivit unui comunicat.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face parte din marea familie a notariatelor de drept latin, reunite sub sigla UINL, începând cu 30 mai 1997. Este data la care notariatul român a primit statutul de membru cu drepturi depline al acestei organizații profesionale mondiale. În octombrie 2004, Adunarea Notariatelor membre UINL a hotărât ca UNNPR să aibă reprezentanți în Comitetul Executiv și în Consiliul Permanent, precum și în comisiile de specialitate.

În cele peste două decenii de activitate internațională, prezența notariatului român a câștigat în anvergură, la ora actuală având reprezentanți în Consiliul General al UINL și în comisiile și grupurile de lucru ale organizației: Comisia de Afaceri Europene, Comisia de Securitate Socială Notarială, Comisia Deontologie Notarială, Comisia Teme și Congrese, Comisia Drepturile Omului, Grupul de lucru „Noile Tehnologii”, Grupul de lucru Formare și Grupul de lucru Act Autentic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*