Ziua avocatului aflat în pericol în exercitarea profesiei este marcată, anual, la data de 24 ianuarie

Anul acesta, pentru a doua oară, Ziua avocatului aflat în pericol în exercitarea profesiei se concentrează pe Columbia, unde persecuția avocaților pentru drepturile omului continuă, împiedicându-i pe aceștia să-și exercite profesia în mod liber, independent și în siguranță.

Din punct de vedere istoric, Columbia a prezentat una dintre cele mai mari rate de crimalitate pentru avocați. În ciuda Acordului de Pace, corupția, supravegherea ilegală, amenințările, hărțuirea judiciară și uciderile avocaților sunt violente. O astfel de persecuție a crescut recent pentru apărătorii drepturilor omului. Potrivit unui raport din 2014 al Fondului Columbian de Solidaritate cu Judecătorii (FASOL), pentru Comisia pentru Clarificarea Adevărului, peste 700 de avocați au fost uciși în ultimii 10 ani și peste 4.400 au suferit diferite tipuri de agresiune. Trebuie subliniat că aceste cifre sunt întotdeauna subestimate. De asemenea, FASOL a înregistrat în baza sa de date că între 1989 și 2019, 1.340 de profesioniști din sectorul justiției au fost victime ale violenței, iar din ianuarie 2019 până în aprilie 2021 au avut loc șase omucideri, douăzeci și șase de fapte de ultraj, douăsprezece atacuri, trei urmăriri penale nejustificate, șase strămutări, un exil și o agresiune sexuală.

În mod similar, Institutul pentru Dezvoltare și Studii pentru Pace (INDEPAZ) a raportat 310 asasinate de lideri sociali și apărători ai drepturilor omului în 2020 și 1.251 de la semnarea Acordului de pace până la 5 octombrie 2021.

Între 2019 și 2020, agențiile de informații ale statului au efectuat operațiuni de supraveghere a zeci de persoane și organizații pentru drepturile omului care oferă asistență juridică oponenților regimului guvernamental.

În plus, avocații drepturile omului sunt adesea supuși hărțuirii judiciare pentru a-i împiedica să își desfășoare activitățile. Această practică constă în stigmatizarea legală a avocaților, de obicei prin amenințarea cu urmărirea penală sau prin alinierea lor cu cauzele clienților lor.

Columbia nu a prevenit, nici nu a investigat și nici nu a urmărit în mod corespunzător atacurile și amenințările împotriva avocaților implicați în cazuri privind drepturile omului. Unii avocați subliniază că nu s-au înregistrat progrese în nicio anchetă penală sau anchetă disciplinară efectuată de organele competente și inițiată în urma denunțurilor avocaților.

Avocații și apărătorii drepturilor omului sunt în special în pericol atunci când reprezintă clienții în cazuri sensibile, cum ar fi cazurile de mediu, cazurile de restituire a terenurilor și cazurile care se referă la Jurisdicția Specială pentru Pace.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*