Virgil Popescu, despre facturile la energie: Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva intenționat ca să își bată joc de oameni

Furnizorii au greșit pentru că au emis facturi la energie electrică și gaz fără compensare sau fără plafonare, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva intenționat ca să își bată joc de oameni”, a precizat acesta.

Furnizorii au greșit. Au greșit pentru că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi, probabil în urma controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi. Toți au dat, să zicem așa în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-și adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ți adaptezi un program informatic pentru a face niște scăderi înmulțiri, împărțiri?…Că până la urmă lucrurile sunt simple… Eu totuși, fac un apel către toți furnizorii să-și revină și să dea drumul la facturile corectate la absolut toți oamenii”, a spus, la Realitatea TV, Virgil Popescu, potrivit Mediafax.

Ministrul a mai spus că sunt furnizori care nu facturează corect, încasează mai mulți bani, apoi stornează facturile. Între timp, oricum, peste 65% dintre consumatori au aflat că nici nu au dreptul să beneficieze de legea consumatorului vulnerabil pentru că nu se încadrează în cerințe.

Avocatul Ciprian Ardelean a atras atenția încă din septembrie 2021 că noua lege a consumatorului vulnerabil (Legea nr. nr. 226 din 16 septembrie 2021) este pe cât de populistă pe atât de inutilă pentru cei mai mulți sătmăreni, însăși termenii juridici folosiți în această lege fiind de natură a induce în eroare un consumator “vulnerabil” acum, nu doar în fața facturilor mari cu utilitățile dar și în fața guvernanților țării.

Ciprian Ardelean, avocat

Având în vedere salariul mediu net din județul Satu Mare care potrivit “statisticiromania.ro” este de 2832 lei pentru anul 2021, presupunând că o familie are doi copii și lucrează full-time, ambii părinți (și aici am ținut cu Guvernul pentru că tot statistic vorbind, o familie are în medie în România doar 1,3 copii), rezultă un venit mediu net per membru de familie în mod clar peste plafonul de 1386 lei peste care nu se mai acordă ajutor, deci o familie cu venituri medii și doi copii din Județul Satu Mare nu primește ajutor sub nicio formă. Mai mult decât atât, chiar dacă am coborî venitul minim per membru de familie sub 1386 lei, până la suma de 1280 lei, tot ar fi efectiv o sumă derizorie raportat la facturile ce urmează să vină, mai exact respectiva familie ar putea primi de la stat efectiv 25 de lei lunar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*