Victorie amară pentru Viorel Cataramă: instanța i-a anulat doar parțial adeverința de colaborare cu Securitatea emisă de CNSAS

Omul de afaceri Viorel Cataramă – fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019 – a obținut pe fond anularea parțială a Adeverinței CNSAS prin care cercetătorii constatau a turnat la Securitate. Curtea de Apel București a dispus înlăturarea din documenul CNSAS a mențiunilor privind calitatea de „candidat la recrutare” și referirile la numele conspirative „Viorel”, „W” și „Voicu”. Hotărârea nu este defunitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte.

Viorel Cataramă n-a fost nici colaborator, nici informator al Securității, ci doar a dat note de serviciu către Întreprinderea de Comerț Exterior „Tehnoforestexport”, a declarat în fața instanței, la ultimul termen de judecată, chiar reprezentantul CNAS.

Viorel Cataramă s-a ales cu o adeverință de la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNAS) pe data de 30.10.2019, în plină cursă pentru fotoliul de la Cotroceni, în urma unei proceduri obligatorii pentru toți cei care candidează la președinție.

Acesta se aștepta la un verdict clar din partea CNSAS, însă Consiliul și-a nuanțat poziția.

În adeverință, cercetătorii CNSAS au menționat negru pe alb că lui Viorel Cataramă „nu i se poate atribui calitatea de colaborator/lucrător al Securității, în sensul legii”, dar că acesta a dat note informative pe vremea când lucra la ICE „Tehnoforestexport”, iar documentele au fost găsite în arhiva Securității.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*