Victimele infracțiunilor vor putea primi un ajutor de urgență în valoare de până la cinci salarii minime

Persoanele care au avut de suferit în urma unor acțiuni violente îndreptate împotriva lor pot primi, conform legii, o compensație financiară. Printr-un proiect de HG pus vineri în dezbatere publică, Ministerul Justiției (MJ) stabilește că victimele infracțiunilor vor putea primi, sub formă de voucher, un avans din compensația financiară, destinat acoperirii nevoilor de moment, printre care și pentru asigurarea hranei, transportului sau medicamentelor. Ajutorul de urgență va avea valoarea de până la cinci salarii minime brute pe țară.

Mai exact, potrivit proiectului de hotărâre de la MJ, ce conține, de fapt, metodologia pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere, sumele se vor primi în cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii victimei.

Voucherele reprezintă un avans din compensația financiară la care au dreptul victimele, ce poate fi folosit pentru acoperirea nevoilor urgente. Suma acordată ca ajutor de urgență va fi trebui să se încadreze în limita valorii a cinci salarii de bază minime brute pe țară din anul respectiv. Anul acesta, salariul minim are valoarea de 3.000 de lei.

Acestea vor fi, în esență, bilete de valoare pe suport hârtie sau pe suport electronic, de valoare corespunzătoare cu suma aprobată, cu o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii sale.

Ajutorul de urgență se va putea acorda, la cerere, persoanelor asupra cărora a fost săvârșită o tentativă de omor sau omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.

De asemenea, de vouchere vor putea beneficia soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor amintite.

Ajutorul se va putea acorda doar dacă infracțiunea a fost săvârșită pe teritoriul României și victima este:

  • cetățean român;
  • cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România;
  • cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii; sau
  • cetățean străin sau apatrid cu reședința pe teritoriul unui stat membru al UE, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii.

Banii se vor acorda pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor, mai exact, pentru cheltuielile legate de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și pentru materiale de igienă și de uz personal.

Proiectul de HG stabilește și o serie de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor legate de utilizarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente. Astfel, utilizarea lor în alt scop decât stabilit va putea fi amendată cu până la 10.000 de lei, solicitarea și/ sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor va putea fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 de lei, iar comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite, cu amendă de până la 30.000 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*