Valoarea ajutorului de deces se va majora în 2023

Ajutor de deces se va majora de anul viitor cu aproape 700 de lei, potrivit proiectului de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023, document aflat, de marți, în dezbatere la Ministerul Finanțelor.

Mai exact, după cum scrie în proiectul de lege pentru stabilirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, pus marți în dezbatere publică, valoarea ajutorului de deces va fi stabilită la:

  • 6.789 de lei – în cazul asiguratului sau pensionarului;
  • 3.395 de lei – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Astfel, valoarea ajutorului de deces urmează să crească cu aproape 700 de lei peste valoarea din prezent, de 6.095 de lei.

Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În plus, atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut, dar valoarea acestuia va fi jumătate din cuantumul pentru cei asigurați.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*