Urmașii victimelor care au fost persecutate de regimurile din anii 1940-1945 vor beneficia de indemnizație lunară

Prin Legea nr. 154 din 4 iunie 2021 pentru modificarea și completarea OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în Romania cu începere de la 6 septembrie 1940 și până la 6 martie 1945 din motive etnice, acest din urmă act normativ a suferit o binevenită ajustare în sensul introducerii în sfera de beneficiari ai ajutorului financiar de stat a unor noi persoane, explică avocatul Liviu Mureșan.

Astfel, potrivit disp. art. 3 ind. 1, alături de vechii destinatari ai actului normativ din 1999, începând cu data de 01.01.2022, vor putea beneficia de o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei și copiii celor decedați, dispăruți sau exterminați în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o dețineau, în timp ce a făcut parte din detațamentele de muncă forțată.

Trenul morții, imagine de arhivă

Apoi, potrivit al. 2 al art. 3 ind. 1, copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile descrise mai sus, precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii săi părinți se aflau în una din aceste situații, dobândesc dreptul de a fi indemnizați lunar cu aceeași sumă de care ar fi beneficiat părintele lor decedat.

În al treilea rând, actul normativ stipulează că și copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 al. 1 lit. a-e si g din OG nr. 105/1999, adică cele mentionate anterior, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din cea de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform art. 2 din ordonanță.

model cerere
Model cerere pentru Casa Teritorială de Pensii Satu Mare

Casele Teritoriale de Pensii sunt competente în stabilirea calității de beneficiar al OG nr. 105/1999 pe baza cererilor ce se depun la aceasta instituție, cereri necesar a fi însoțite de acte doveditoare ale măsurii de persecuție invocate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*