Unul din patru agresori va fi monitorizat electronic în 2022. Guvernul a alocat bani pentru 1.000 de brățări care vor fi montate în toamnă

Printr-o hotărâre adoptată zilele trecute, Executivul a alocat bani pentru cumpărarea primelor kituri de monitorizare a agresorilor cu ordine de restricție. Deși întregul sistem de supraveghere ar trebui să fie gata până în martie, primele 1.000 de brățări vor veni abia în toamnă.

Ministerul de Interne va plăti anul acesta 32 de milioane de lei pentru primele brățări și pentru infrastructura de hardware și software de supraveghere, arată Libertatea.ro.

Monitorizarea prin brățările electronice poate fi folosită pentru mai multe tipuri de infractori. De exemplu, pentru persoanele arestate la domiciliu, pentru cele aflate sub control judiciar și pentru agresorii cu ordine de restricție. Pentru această din urmă categorie sistemul electronic de monitorizare ar avea cel mai mare impact: polițiștii se asigură că agresorii respectă ordinele, iar victimele violenței și hărțuirii se vor simți mai în siguranță. Prin brățările electronice, cazurile de violență nu se vor mai transforma în crime, iar ordinele de protecție nu vor mai fi doar niște simple hârtii.

Sistemul de monitorizare a agresorilor prin brățările electronice mi se pare un lucru fantastic și e bine că a pornit, în sfârșit, chiar dacă a pornit cu pași mici. El va avea rezultate foarte bune, nu vom mai avea victime ucise de parteneri. Sistemul ăsta o să ducă la salvarea de vieți”, e de părere avocata Giulia Crișan, de la asociația Anais, ONG care apără victimele violenței domestice. În 2021, au fost raportate peste 44.500 de fapte de violență domestică, cu peste 4.000 mai multe decât în primul an de pandemie. Violența domestică înseamnă de la omor, viol și hărțuire până la loviri și șantaj.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*