Un sângeros criminal din anii ’90 invocă prescripția condamnării. Povestea lui Givan Iusein, ucigașul care a fentat legea 22 de ani

Curtea de Apel București urmează să decidă dacă admite sau nu contestația la executare formulată de temutul criminal din anii ’90 Givan Iusein, infractor cu dublă cetățenie – română și canadiană – care până în 2013 a reușit să se sustragă executării unei pedepse de 18 ani, pentru uciderea sportivului constănțean Mihail Tudorașcu. Givan Iusein invocă acum prescripția executării pedepsei.

Givan Iusein a fost adus în țară abia pe data de 13 decembrie 2018 – la 22 de ani de la fuga din țară – fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova. El fusese condamnat definitiv la 18 ani de închisoare în 1993, după ce alături alți trei bărbați, l-au bătut cu bâtele și l-au înjunghiat pe sportivul Mihail Tudorașcu, un practicant de lupte greco-romane pe atunci în vârstă de 22 de ani.

Crima a șocat pe atunci întreaga țară, prin cruzimea ei și prin faptul că nimeni nu a intervenit. În iunie 1992 Constanța era plină de turiști, iar scandalul a început la terasa Melody, între un interlop pe nume Valentin Caravană și sportivul Mihail Tudorașcu. După câteva îmbrânceli, Caravană a fost aruncat de către Tudorașcu într-un bazin din fața clubului. Pentru că nu îl putea bate pe sportiv, Caravană și-a chemat trei prieteni, printre care și Givan Iusein. Cei patru l-au prins pe sportiv și l-au ucis cu bâtele și cu cuțitele în fața unui restaurant.

Un an mai târziu, Givan Iusein a primit 18 ani pentru omor alături de ceilalți tovarăși ai lui. A fost singurul care a reușit să obțină suspendarea executării pedepsei încă din 1995, iar în 1996 a fugit în Canada, unde se stabilise familia lui. Givan Iusein avea să dispară de pe „radarul” autorităților române până în 2013, când poliția canadiană l-a identificat, extrădarea fiind dispusă abia în 2018.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*