Cazul său a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chemată să dezlege o chestiune de drept, respectiv când se consideră consumată infracţiunea de trafic internaţional de droguri în cazul unei persoane care transportă droguri în avion – la intrarea în spaţiul aerian al României sau la controlul vamal de pe aeroport.
Sesizarea a fost primită de la Curtea de Apel Cluj, într-un dosar în care un tânăr artist, Matei Păcurar, a fost condamnat de Tribunalul Cluj în ianuarie 2021 la închisoare cu executare pentru trafic de droguri.
Pictorul a fost condamnat la trei ani, o lună şi 10 zile închisoare pentru trafic internaţional de droguri şi la trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de mare risc, rezultând prin contopire trei ani, două luni şi 10 zile, instanţa reţinând în acest caz circumstanţe atenuante.
El este acuzat că a introdus în România, prin Punctul de Trecere al Frontierei din cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, fără drept, cantitatea de 35,7 frunze de coca.
În timpul procesului, Matei Păcurar a susţinut că este nevinovat şi a explicat cum a făcut rost de frunzele de coca. Astfel, după ce a fost admis cu nota 10 la studii universitare de doctorat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, a hotărât în anul 2019 să se documenteze pentru lucrarea de disertaţie în străinătate, primind burse Erasmus în Spania şi Argentina. În ultimul stat, a efectuat o vizită în munţii Anzi, unde a vizitat satele şi oraşele tradiţionale incaşe, iar de la un târg de suveniruri a cumpărat trei punguliţe de frunze de coca cu suma totală de 70 de pesos, echivalentul a 7 lei. Intenţiona să folosească frunzele pentru lucrarea de disertaţie, ele reprezentând un element central al picturilor sale. Nu a ştiut că frunzele sunt interzise, el nefiind consumator de droguri, şi le-a pus în bagajul de cală. A fost controlat pe aeroporturile din Buenos Aires şi Londra, fără a fi probleme, dar a fost prins pe aeroportul din Cluj-Napoca.
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.3 din Legea nr.143/2000, în situaţia în care o persoană călătoreşte în România cu avionul având asupra sa droguri, acestea se consideră introduse în ţară (cu consecinţa consumării infracţiunii), în momentul în care persoana aflată la bordul aeronavei trece frontiera, intrând astfel în spaţiul aerian cuprins între frontierele de stat, fără ca efectuarea controlului vamal să prezinte relevanţă în privinţa consumării infracţiunii”, se arată în hotărârea ICCJ, potrivit Agerpres.
Lasă un răspuns