SRI și STS ar putea avea control absolut asupra tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor

Un proiect de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizare în România (ADR) ridică mari semne de întrebare despre ce mai înseamnă zilele acestea democrația românească.

Crearea cloud-ului guvernamental este unul dintre proiectele asumate de România prin PNRR și are alocată un buget de 500 milioane de euro. Alexandru Lăpușan, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS) și CEO al companiei Zitec critică dur proiectul.

Lăpușan a atras atenția într-o postare pe Facebook că proiectul de OUG ar da ”un control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS” și a spus că UE nu ar trebui să finanțeze proiectul în forma propusă de guvern.

Singurul scop al acestei OUG este sa dea cheile tuturor sistemelor software ale statului, si a tuturor datelor cetațenilor români către SRI și STS, sub acoperirea civilă a ADR. Niciuna dintre aceste instituții nu are capacitatea, nici dovedită și nici potențială, să asigure (nici măcar prin subcontractare) digitalizarea Statului Român. De aceea, inclusiv textul OUG nu a fost scris de politicieni sau de funcționari din Guvern, ci de oameni în haină militară. Că așa se fac lucrurile mai nou în democrația românească: militareste. Sau prin donații”, a scris Lăpușan.

El mai susține că proiectul ar duce la apariția unui monopol de facto al Autorității pentru Digitalizare în România (ADR): ”Dacă o instituție de stat dorește să utilizeze un SaaS mic (software ca serviciu – soluție IT pentru scăderea costurilor, n.red.), genul celor de 50 EUR pe lună, doar dacă ADR deține o astfel de soluție va putea să o facă. Video conferințe, calendare, email, management de proiect – adio SaaS din cloudul public”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*