Salariații au dreptul la zece zile libere pentru urgențele familiale, pe care, însă, le vor recupera

O lege care aduce modificări importante Codului muncii introduce, din 22 octombrie, dreptul salariaților de a lipsi de la muncă în cazul în care se confruntă cu urgențe familiale. Zilele acordate din acest motiv sunt în limită de 10, într-un an calendaristic, și trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa propriu-zisă, urmând ca apoi să le recupereze, așa cum stabilesc împreună cu angajatorul.

Legea 283/2022, care va intra în vigoare din 22 octombrie, introduce în conținutul Codului muncii faptul că salariatul are dreptul de a lipsi de la muncă, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, „care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”.

Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații au posibilitatea de a cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, însă ele pot fi acordate doar dacă angajatorul este informat despre ele înainte de absența propriu-zisă.

Aceste zile trebuie să fie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul. Drepturile de care se bucura salariatul se mențin și pe durata absenței ca urmare a urgenței.

Mai mult, angajatorii nu au voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale.

Liberele pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual. La fel este valabil și pentru concediul de îngrijitor introdus de aceeași lege în Codul muncii, situația fiind similară cu cea a perioadelor concediului medical, concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*