S-a răzgândit! Guvernul nu le mai crește pensia celor care muncesc peste 65 de ani

Guvernul s-a răzgândit, neonorându-şi promisiunea de a stimula munca după vârsta de 65 de ani, potrivit Ordonanţei publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial, titrează jurnaliștii de la Adevărul. Din documentul publicat lipsesc exact prevederile care ar fi crescut cuantumul pensiei sau ar fi permis cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.

Guvernul a adoptat, luni 30 august, Ordonanţa de Urgenţă 94/2021 care modifică legea pensiilor, însă două dintre principalele prevederi din proiectul iniţial au dispărut: cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

Documentul, iniţiat de Ministerul Muncii, prevedea faptul că orice pensionar cu pensie anticipată sau anticipată parţial se poate angaja în mediul privat fără a pierde pensia.

Numai că ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat această prevedere, a semnalat Economica.net.

La jumătatea lunii iulie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a elaborat şi trimis spre aprobare un proiect ordonanţă de urgenţă, prin care propune o serie de beneficii pentru cei care vor să muncească peste vârsta standard de pensionare.

„Pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Altfel spus, ai fi avut dreptul să te pensionezi la 65 de ani (sau mai puţin în cazul femeilor) şi să optezi să mai munceşti încă un an, pentru acest an suplimentar punctajul lunar urmând să fie cu 50% mai mare, ceea ce ar fi însemnat că la momentul ieşirii la pensie ai fi putut încasa mai mulţi bani decât dacă nu ai fi muncit peste vârsta standard de pensionare.

O altă facilitate luată în calcul de ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi supusă dezbaterii în Consiliul Economic şi Social era să se „permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*