Roșia Montană: certificatul prin care Masivul Cârnic urma să fie dinamitat a fost anulat în justiție

Certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic, parte importantă a proiectului minier privat inițiat de compania Roșia Montană Gold Corporation, a fost anulat în justiţie după 11 ani de procese. Astfel, au fost salvate de la distrugere galerii subterane vechi de peste 2.000 de ani și monumentele naturale Piatra Corbului şi Piatra Despicată.

Curtea de Apel Ploieşti este cea care a pronunţat hotărârea definitivă în dosarul prin care ONG-uri din Cluj-Napoca şi Bucureşti au solicitat anularea certificatului de descărcare de sarcina arheologică pentru Masivul Cârnic din Roşia Montană.

Procesul a fost deschis în 2011, la Tribunalul Cluj-Napoca, de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor ”Alburnus Maior” şi Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, după ce pe 14 iulie Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic.

Certificatul a fost cerut de fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, care susținea că astfel se asigură ”salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*