România, condamnată la CEDO în procesul deschis de sirianul care l-a ajutat pe Omar Hayssam să fugă din țară

Cetățeanul sirian care l-a ajutat pe Omar Hayssam, teroristul numărul 1 al României, să fugă din țară a câștigat la CEDO procesul deschis împotriva statului român.

Mustafa Tartousi a obținut o hotărâre potrivit căreia nu a avut parte de un proces echitabil în România.

Hotărârea CEDO a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Mustafa Tartousi a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru sprijinirea lui Omar Hayssam, din care a executat efectiv 5 ani.

CEDO a admis că Parchetul General l-a acuzat pe Tartousi și pe baza unei declarații a vărului acestuia, ulterior denunțătorul retrăgându-și depoziția în fața unui notar. Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat, însă, că prima declarație este cea utilă cauzei, respingând toate cererile privind reaudierea vărului lui Tartousi.

În cadrul anchetei, în 30 octombrie 2006, Parchetul General a solicitat autorităților libaneze sprijin pentru localizarea și audierea lui Youssef Tartousi. În noiembrie 2007, autoritățile libaneze au informat autoritățile române că persoana în cauză a fost audiată, prin comisie rogatorie, iar din documentele întocmite cu acest prilej reieșea că, în cadrul depoziției făcute la 18 octombrie 2007, Youssef Tartousi ar fi descris în detaliu relația care ar fi existat între Omar Hayssam și Mustafa Tartousi și modul în care acesta din urmă s-a implicat pentru ieșirea din țară a lui Hayssam.

Continuarea AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*