Raed Arafat: accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat joi că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi că autorităţile se gândesc la acest lucru. El a precizat că doreşte ca această măsură să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi în magazine.

Întrebat dacă introducerea obligativităţii certificatului verde inclusiv pentru magazine nu ar însemna o restricţionare a accesului cumpărătorilor, Cîţu a răspuns: „Asta nu este restricţionare, este doar o triere”.

Apoi, la puțin timp după declarația lui Florin Cîțu, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarant că a discutat cu premierul interimar Florin Cîţu după ce acesta a spus că ar trebui implementat certificatul verde şi în magazine şi a precizat că afirmaţia sa nu se referă la cele esenţiale.

Rămâne de văzut cine are mai multă putere în luarea unor astfel de decizii. Între timp, procesul celor zece avocați care au atacat la Curtea de Apel Cluj Napoca Hotararea de Guvern nr. 1090/2021 privind ultima prelungire a stării de alertă merge mai departe.

Ei motivează că un motiv de nelegalitate al hotărârii de Guvern în privința certificatului verde reprezintă încălcarea Regulamentului UE 2021/953 privind certificatul verde (digital), care interzice discriminarea pe baza vaccinării și mai ales vorbește despre cetățenii care în loc de vaccin aleg să se testeze sau să prezinte dovada imunizării naturale, a trecerii prin COVID-19. Or, HG 1090/2021 permite libertăți doar pentru românii vaccinați, excluzând celelalte categorii prevăzute de regulamentul Uniunii Europene. În plus, hotărârea de Guvern 1090/2021 adaugă la Legea 55/2020, act care nu prevede certificatul digital, subliniază petenții. În general, ei spun că certificatul verde încalcă OG 137/2000 privind interzicerea discriminării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*