Propunere: Părinții singuri să nu poată fi obligați să presteze muncă de noapte

Pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, respectiv femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții ce cresc singuri copii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte, dacă un proiect legislativ aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor va ajunge să se aplice.

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ de la Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se mărească.

Concret, proiectul stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

AVOCATNET

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*