Proiect de lege care ar trimite protestatarii recalcitranți direct la închisoare. Minimul propus: 2 ani după gratii

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode apar ca inițiatori ai unui proiect care vizează modificarea mai multor prevederi din Codul Penal.

Printre altele, demnitarii liberali au gândit o prevedere care vizează înăsprirea drastică pedepselor pentru ultraj și tulburarea liniștii publice.

Potrivit proiectului, ar dispărea amenda sau avertismentul pentru infracțiunile menționate, existând doar opțiunea pedepsei cu închisoarea.

În expunerea de motive, Ciucă și Bode scriu că ar fi vorba despre o infracțiune „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției”, iar fapta „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești”.

O încăierare în public ar trimite persoanele implicate trei ani după gratii, iar tulburarea ordinii și liniștii publice, dacă este săvârșită de mai mult de două persoane, s-ar traduce în 2-7 ani de închisoare.

Potrivit proiectului, la articolul 371 din Codul Penal, privind tulburarea ordinii şi liniştii publice se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*