Proiect: Cei care vor folosi, fără drept, termenii de „eco” sau „bio” pentru produse, riscă amenzi de 50.000 lei

Pentru a împiedica folosirea unor denumiri în scopul de a păcăli consumatorii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează la un cadru legislativ prin care vor fi introduse amenzi pentru firmele care folosesc termenii de „ecologic/biologic/organic” sau „eco/bio” fără a avea avizele necesare pentru produsele din agricultura ecologică. Aceste amenzi vin ca urmare a modificărilor aduse, începând cu 2021, cadrului legislativ privind agricultura ecologică, printre care și un regulament european.

La începutul lui 2021, și în România a intrat în vigoare un regulament european privind producția și etichetarea produselor ecologice, ce obligă firmele care activează în domeniu să se supună unor noi reguli. Deși Regulamentul (UE) 848/2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice se aplică în mod direct și legislației din țara noastră, Guvernul a adus, prin OG 10/2021, o serie de modificări OUG 34/2000 privind produsele ecologice pentru alinierea la noile norme. În plus, regulile privind înregistrarea în agricultura ecologică a a operatorilor/grupurilor de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie au fost operaționalizate prin Ordinul MADR nr. 45/2022.

Acum, prin proiectul de HG inițiat de MADR și pus recent în dezbatere publică, se dorește crearea cadrului sancționator pentru firmele care nu respectă noile reguli privind produsele ecologice.

După ce documentul va fi adoptat de Guvern și oficializat, vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 lei, precum și oprirea temporară de la vânzare a produselor în cauză (până la remedierea deficiențelor) pentru:

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*