Primarii unor localități depopulate le oferă refugiaților ucraineni case și terenuri gratis

Aflat la mai puțin de 40 de kilometri de Alba Iulia, satul Răchiș avea la ultimul recensământ doar 6 locuitori și multe case goale. După mulți ani pretrecuți în America, un tânăr a renovat 12 dintre ele pe care – împreună cu autoritățile locale – le dă acum gratuit ucrainenilor.

Astfel de inițiative au apărut în mai multe locuri din țară, arată Pro TV. Primarul din Păltiniș – Botoșani oferă 200 de case și teren refugiaților care vor să se stabilească la el în comună. În Păltinș numărul locuitorilor a început să scadă din 2007 – când tinerii au început să se mute în orașe ori să plece în străinatate. Patru ani mai tâziu, în zonă erau până în 2.000 de oameni. Acum sunt și mai puțini.

Un declin cu care se confruntă multe localități din România, un gol pe care unele administrații încearcă să îl umple cu ucraineni. Sociologii sunt de părere că – pe lângă case – refugiații au și alte nevoi de care ar trebui să țină cont primarii, poate aceleași care i-au făcut și pe cetățenii români să se mute din mediul rural.

De la începutul războiului în Ucraina, în România au ajuns peste o jumătate de milion de ucraineni. În jur de 80.000 au rămas aici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*