PREMIERĂ. Un politician devine consilier județean prin decizia judecătorilor

Sătmăreanul Miclea Narcis Vasile Marian, ales pe listele Partidului Mișcarea Populară în județul Satu Mare, a devenit consilier județean după o decizie a Tribunalului Satu Mare și a Curții de Apel Oradea. Acesta i-a luat locul lui Gabriel Mihali, fostul consilier județean care s-a întors în Partidul Social Democrat. Mai exact, conducerea interimară a PMP a vrut să valideze o altă persoană, susținând că Miclea Narcis Vasile Marian ar fi fost demis. Doar că magistrații au fost de altă părere, potrivit informațiilor Satu Mare Just

Tribunalul Satu Mare a fost sesizat în data de 22.06.2022, atunci când Secretarul General al Judeţului Satu Mare a solicitat validarea/invalidarea mandatului de consilier judeţean, înscris la poziţia nr. 91 pe Lista supleanţilor pentru funcţia de consilier judeţean din partea PMP. Este important de precizat că prin adresa nr. 12925/14.06.2022 transmisă Partidului Mişcarea Populară Satu Mare – Organizaţia Judeţeană Satu Mare, i s-a solicitat confirmarea, în scris, a calităţii de membru P.M.P. a lui Miclea Narcis Vasile Marian.

Doar că cei de la PMP le-au transmis celor din conducerea Consiliului Județean Satu Mare că Miclea Narcis Vasile Marian nu mai are calitatea de membru al Partidului Mişcarea Populară, fiind exclus din partid pentru neplata cotizaţiei şi nedepunerea contribuţiei financiare pentru campania electorală din 27.09.2020 şi, ca urmare, acesta nu are susţinerea Organizaţiei Judeţene P.M.P. Satu Mare pentru ocuparea funcţiei de consilier judeţean.

Având în vedere acest conflict între Miclea Narcis Vasile Marian și PMP Satu Mare, Secretarul General al Judeţului Satu Mare a cerut ajutorul Tribunalului Satu Mare, întrucât ”nu au competenţa legală de a se pronunţa asupra validităţii înscrisurilor mai sus arătate, urmând ca acest aspect să fie dezlegat de instanţa de judecată”.

În ceea ce priveşte aspectele contradictorii invocate de către Secretarul General al Judeţului Satu Mare prin cererea de învestire a instanţei, astfel cum aceasta rezultă din înscrisurile depuse în probaţiune la dosarul cauzei, Tribunalul reţine că două sunt aspectele care prezintă relevanţă juridică din perspectiva stabilirii – la data cererii de validare a mandatului – a calităţii numitului Miclea Narcis Vasile Marian de membru al partidului.

Pe de o parte, Tribunalul constată că Miclea Narcis Vasile Marian a avut calitatea de membru al Partidului Mişcarea Populară la data alegerilor, fiind înscris în această calitate pe lista electorală a supleanţilor pentru funcţia de consilier judeţean, la poziţia 91. Pe de altă parte, nu s-a făcut dovada pierderii acestei calităţi de membru al Partidului Mişcarea Populară, adică prin demisie sau urmare a excluderii prin hotărârea definitivă a forului competent al partidului politic ori prin hotărâre definitivă a unei instanţei judecătoreşti, după caz.

”În absenţa depunerii unuia dintre aceste înscrisuri, simpla declaraţie a unei persoane – fie că face parte sau nu din organele de conducere ale partidului – privind încetarea calităţii de membru de partid a unei persoane, nu face dovada în acest sens (…) instanţa va admite cererea, urmând a valida mandatul de consilier judeţean al domnului Miclea Narcis Vasile Marian, înscris ca supleant (la poziţia nr. 91) pe Lista supleanţilor pentru funcţia de consilier judeţean din partea Partidul Mişcarea Populară, ca urmare a alegerilor locale desfăşurate la data de 27.09.2020”, reține Tribunalul Satu Mare.

Hotărârea Tribunalului Satu Mare a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, iar judecătorii bihoreni au menținut astăzi decizia magistraților sătmăreni.

Solutia pe scurt: ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesual active a apelanţilor. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanţii Partidul Mişcarea Populară Filiala Judeţeană Satu Mare, prin preşedinte interimar Pop Liviu şi Ciorbă Mitruţ Dănuţ, în contradictoriu cu intimaţii Secretarul General al Judeţului Satu Mare, Miclea Narcis-Vasile-Marian, împotriva sentinţei civile nr 143/D/CC din 27 iunie 2022, pronunţată de Tribunalul Satu Mare. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei azi, 13.07.2022”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*