Parlamentul European a votat un embargo energetic total și imediat pentru livrările de gaz, petrol și cărbune din Rusia

Într-o rezoluție adoptată joi cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, eurodeputații solicită măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia„.

Aceste măsuri ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

Comisia Europeană a decis ieri un embargo doar pentru livrările de cărbune rusesc în statele membre UE, în timp ce pentru livrările de petrol și, mai ales, de gaze, Executivul nu luase o decizie. Votul de azi al europarlamentarilor nu înseamnă însă că acest embargou total și imediat va fi și introdus, dar este un semnal. Decizia finală va fi a Comisiei Europene.

Implementarea deplină și efectivă a sancțiunilor existente de către întreaga UE și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate în prezent, insistă eurodeputații. Aceștia fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 și din alte organizații multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*